MATERIALE ELECTROIZOLANTE

Mai 27, 2009 at 2:05 am 3 comentarii

MATERIALE ELECTROIZOLANTE

Materialele electroizolante se utilizeaza la izolarea cailor de curent intre ele si fata de pamant(masa).De asemenea se mai folosesc la dielectric in condensatoare .
Comportarea unui dielectric cand este pus intr-un camp electric:
-fenomenul de conductie
-fenomenul de polarizare
Fenomenul de conductie consta in aparitia unui mic curent de conductie,dovedind ca rezistenta este mare,dar nu infinita.
Fenomenul de polarizare se produce diferit in functie de tipul dielectricului(polar,sau nepolar).
Materialele polare au sarcini pozitive, si negative grupate in dipoli,iar materialele nepolare nu contin dipoli deoarece centrul sarcinilor negative coincide cu cel al sarcinilor pozitive.
Dielectricii polari respectivi nepolari,prin plasare intr-un camp electric,sufera o transformare prin deplasarea dipolilor respective deplasarea centrelor de actiune a sarcinilor pozitive si negative.
Miscarea sarcinilor determina un curent de polarizare care incalzeste dielectricul in campuri de inalta frecventa determinand pierderi.

Proprietati electrice ale materialelor electroizolante:

1) Rezistivitatea de volum si de suprafata
Un dielectric solicitat de un camp(diferenta de potential)poate conduce curentul electric fie prin suprafata sa,fie prin interior.Asta inseamna ca se pot forma 2 cai de curent fie pe suprafata, fie prin interior.

2) Rezistivitatea dielectrica –capacitatea unui conductor
Permitivitatea dielectrica intervine in formula capacitatii care se formeaza prin plasarea dielectricului in camp.

3) Rigiditatea dielectrica
Rigiditatea dielectrica sau campul de strapungere reprezinta tensiunea la care se strapunge 1 cm grosime din dielectric.

4) Tangenta unghiului de pierderi
In cazul in care un dielectric nu are pierderi(dielectric ideal)puterea pierduta este egala cu 0.In realitatea un dielectric prezinta pierderi prin incalzire datorita deplasarii sarcinilor(dipolilor)in cazul aplicarii unui camp alternativ(mai ales daca este de inalta frecventa).

Proprietati fizico-chimice ale materialelor electroizolante:

1) Higroscopicitatea – este proprietatea materialelor de a absorbi umiditatea.Cu cat sunt mai higroscopice ,au proprietati electrice mai slabe(scade rigiditatea dielectrica ).

2) Densitatea

3) Porozitatea

4) Conductibilitatea termica – este proprietatea materialelor de a conduce caldura .

5) Stabilitatea termica – reprezinta proprietatea materialelor de a-si pastra caracteristicile pana la o anumita temperature.S-au stabilit clase de izolatie notate cu litere corespunzatoare temperaturii pana la care materialul isi pastreaza caracteristicile electrice.

6) Stabilitatea la temperaturi joase

7) Punct de aprindere – proprietatea materialelor de a se aprinde singure

8) Punct de imflamabilitate – proprietatea materialelor de a se aprinde de la o sursa

9) Solubilitatea

10) Stabilitatea termica

1. Materiale electroizolante gazoase
Aerul este principalul isolator in aparatele electrice,insa datorita oxigenului ataca unele metale conductoare,oxideaza si imbatraneste uleiurile.Aerul are rigiditatea dielectrica de 32KV/cm.
Azotul are proprietati asemanatoare cu ale aerului,dar nu oxideaza uleiurile.Utilizari:umflarea baloanelor,perna de azot.
Hidrogenul este de 14 ori mai usor decat aerul.Utilizari:racirea masinilo electrice.Dezavantaje:este inflamabil,imbatraneste izolatia.

2. Materiale electroizolante lichide
Ca si gazele materialele lichide ocupa in totalitate volumul in care sunt introduse,sunt insa mai scumpe si mai grele decat gazele.Se descompun sub actiunea arcului electric,vaporii de lichid fiind toxici si imflamabili.
Uleiuri:
a) uleiuri minerale – se obtin prin distilarea petrolului si poarta in general denumirea aparatului in care se utilizeaza : ulei de transformator,ulei de cablu,ulei de condensator.
– Uleiul de transformator se utilizeaza pentru racirea si izolarea infasurarilor transformatoarelor de putere,in intrerupatoare de inalta tensiune unde au rol de a raci,izola si de a stinge arcul electric.
– Uleiul de cablu este folosit pentru impregnarea hartiei de cablu sau in cabluri de inalta tensiune cu circulatie de ulei,unde uleiul joaca rol de izolare si de racire.
– Uleiul de condensator este folosit la impregnarea hartiei utilizata ca dielectric in condensatoare si in condensatoare de inalta tensiune.

b) uleiuri vegetale:uleiuri de in si uleiuri de tung.

c) uleiuri sintetice :uleiuri clorurate,fluorurate si siliconice.
Uleiurile sintetice au proprietati mai bune fata de cele minerale in sensul ca se descompun sub actiunea arcului electric,dar nu dau gaze inflamabile,in schimb acestea sunt toxice.Avantaje au uleiurile siliconice care nu sunt toxice si se pot utiliza la temperaturi ridicate.

3. Materiale electroizolante solide
Materiale electroizolante solide:
– organice – rasini naturale si sintetice,materiale plastice presate,materiale plastice stratificate,produse pe baza de celuloza,lacuri electroizolante,compunduri si bitumuri.
– anorganice – sticla,mica,azbestul,ceramica electrotehnica.

Rasinile sunt substante macromoleculare(nr.mare de atomi in molecula).Dupa modul de comportare la caldura pot fi termoplaste si termorigide.Cele termoplaste prin incalzire se inmoaie si prin racire se intaresc,ciclul putandu-se repeta.Cele termorigide prin incalzire ard si se distrug.

Rasini naturale:
a) selacul(de origine animala) – este produsul fiziologic al unor insecte din India.Se confectioneaza lacuri electroizolante.
b) copaluri – chillimbar(de origine fosila) – se confectioneaza arcuri pentru pelicule dure.
c) colofomul-sacaz(de origine vegetala) – se obtine din rasina unor conifere.Prin dizolvare in ulei se obtine masa galbena folosita la umplerea mansoanelor cablurilor.

Rasini sintetice:
a) rasini de polimerizare
– polistirenul – este o rasina nehidroscopica folosita ca material izolant si ca izolator electric in circuite de inalta frecventa.
– polietilena – este folosita la izolarea cablurilor in medii umede putand fi obtinuta in 2 variante:joasa presiune-inalta densitate si inalta presiune-joasa densitate.
– PCV(policlorura de vinil) – se utilizeaza simpla sau cu material din umplutura cu plastefianti sau coloranti.Nu se utilizeaza ca izolant in current continuu.
– PTFE(teflonul) – este rezistent la temperature ridicate si de asemenea la agenti chimici.
b) rasini de policondensare
– bachelita – capace si carcase de aparate electrice si lacuri electroizolante care sunt de diferite culori.
– aminoplaste – sunt transparente avand aceleasi utilizari ca si bachelita.
– poliamide(relon,naylon) – fire si fibre sintetice pentru izolarea conductoaelor si in tesaturi.
– poliesteri(nylar) – folosit in inalta frecventa.
c) rasini de poliaditie
– epoxidice si poliurotanice – au caracteristici adezive.Se utilizeaza pentru impregnarea infasurarilor,a bobinelor si rigidizarea circuitelor electronice,cresc rezistenta mecanica si rezistenta de izolatie,nu absorb apa, iar caldura se evacueaza mai usor.Se mai folosesc la lipirea diverselor materiale.

Materiale plastice presate
Se foloseste un liant(lac electroizolant – rasini)si un material de umplutura organic(rumegus)si anorganic(sticla,mica azbest).

Materiale plastice sratificate
Se obtin prin presarea la cald a mai multor straturi de hartie – pertinax,din bumbac – textolit,din fibre de sticla – sticlotextolit,de furnir de lemn – fanerit.

Produse pe baza de celuloza
Celuloza este o substanta macromoleculara,obtinuta din lemn de conifere,stuf,in,canepa.Toate produsele sunt hidroscopice si de aceea se impregneza inainte de utilizare.
Hartiile:hartie pentru cablu,de condensator,de impregnare si rulare, de telefonie,de tole,hartie acetilata si hartie suport.
Cartonul electrotehic(prespan) – se obtine prin presarea la cald a mai multor strate de hartie umeda.Se foloseste la izolarea infasurarilor pentru masini electrice.
Lemnul este utilizat ca material de umplutura(rumegus),stalp pentru linii aeriene,etc.Toate produsele din lemn se impregneaza cu lacuri si uleiuri,crescand rigiditatea electrica de la 20 la 70KV/cm.

Anunțuri

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , , , , , .

MATERIALE SEMICONDUCTOARE Intrebare pentru cititori?!

3 comentarii Add your own

 • 1. matei  |  Octombrie 18, 2009 la 11:00 pm

  spuneti-mi va rog daca acetona ataca teflonu ! stiu ca teflonu rezista la tmperaturi dar sa va spun despre c este vorba :un bazin de clei (P.U.R)teflonat care lucreaza in medie 12 ore pe zi la o temperatura da de 135/140 de grade dupa cele 12 ore este sters cu acetona . Spuneti-mi va rog daca teflonu de p acest bazin poate sa se deterioreze dea lungu timpului(2 ani) si tinand cont de conditiile maisus mentionate

  Răspunde
  • 2. Victor  |  Octombrie 19, 2009 la 10:28 am

   Ideea e in felul urmator, teflonul sau poli tetrafluoro etilena nu este atacata de acetona sau mai bine zis nu se dizolva in acetona, plus ca pe datorita legaturilor foarte stabile de fluor carbon, dar acetona dizolva cleiul , eu zic sa nu iti faci griji in ceea ce priveste teflonul.

   Răspunde
 • 3. electrotermicos  |  Iunie 27, 2012 la 4:41 am

  Excellent publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You must continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!|What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different customers like its helped me. Good job.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorii

Articole recente


%d blogeri au apreciat asta: